PROJEKT: 2021-1.2.1-EIT-KIC-2021-00008

Kedvezményezett neve: PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Az EIT KIC társulásokban történő magyar részvétel támogatása. Karbon-elnyelést és karbonsemlegességet elősegítő vállalkozásfejlesztés és ökoszisztéma-építés

A szerződött támogatás összege: 65 327 084,- Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 95,33%

A projekt befejezés dátuma: 2024.06.30.

A projekt azonosító száma: 2021-1.2.1-EIT-KIC-2021-00008

 

A PROJEKT SORÁN MEGVALÓSÍTOTT TEVÉKENYSÉG:

A jelenleg is zajló üvegházhatású gáz kibocsátásoknak köszönhető hőmérséklet emelkedésnek a keretek közé szorítása és megszüntetése a 21. század egyik legnagyobb feladata az emberiség számára. Már nem csak a klímakutatók vannak tisztában a melegedő átlaghőmérséklet pusztító hatásával és foglalkoznak az emberiséget fenyegető veszélyekkel. Globálisan számtalan erőfeszítés történik a klímaváltozás hatásainak megfékezése érdekében, ezek között az egyik legnagyobb reményeket magában rejtő technológia a “carbon removal” azaz a karbon elnyelés. Ezek a technológiák jelenleg rendkívül magas áron és elszórtan vannak jelen a globális piacon. További innovációra és még több technológiára van szükség, amelyek a karbon elnyelést hatékonyabb, olcsóbb és elérhető technológiává teszik a világon mindenütt. Az EIT Climate-KIC a klímaváltozás szempontjából pozitív hatású technológiák és üzleti modellek létrejöttét az innováció minden fázisában támogatja és igyekszik az európai ökoszisztémát képessé tenni arra az átállásra, amelyet az EU 2050-es karbonsemleges célkitűzése is megkövetel.

A projekt középpontjában a karbonsemleges gazdaság elősegítése, a karbonelnyelés, mint technológia és a vállalkozásfejlesztési tevékenység állnak. Magyarország kormányának 2045-ös, valamint az EU 2050-es karbonsemlegességi célkitűzésével összhangban az EIT Climate-KIC és magyar partnerei a karbonsemleges átálláshoz szükséges lépéseket az innovációs ökoszisztéma több szereplőjének bevonásával teszik meg.

Az EIT Climate-KIC társulásban való hazai részvétel ösztönzésének egyik leghatékonyabb eszköze, hogy vállalkozásfejlesztési, networking, oktatási és kapacitásépítési tevékenységeket valósítsunk meg a klímaváltozáshoz kapcsolódó innovációk és technológiák területén. A projekt keretében olyan hazai

rendezvényeket, programokat indítunk el, amellyel a hazai szakértők, innovátorok, startup-ok és vállalkozások nem csak a projekt működésének eredményeiből profitálhatnak, hanem lehetőséget kapnak, hogy részt vegyenek egy európai start-up accelerator programban is. A hároméves projekt a nemzetközi és a hazai start-up ökoszisztémára összpontosítva évente körülbelül 24 nemzetközi start-up inkubációját, a magyar start-upok számára nemzetközi inkubációra felkészítő programokat, továbbá a hazai kkv- szektor karbonsemlegességre való nyitottságát, felkészültségét és kihívásainak felmérését fogja elvégezni.