Projekt: VEKOP-2.1.7-15-2016-00085

Kedvezményezett neve: PANNON Pro Innovációs Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

Projekt címe: Szennyvíztisztításba integrált MFC berendezés kifejlesztése a Pannon Pro Innovációs Kft-nél

A szerződött támogatás összege: 49 826 200,- Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 60,58%

A projekt befejezés dátuma: 2019.07.31.

A projekt azonosító száma: VEKOP-2.1.7-15-2016-00085

A projekt során megvalósított tevékenység:

Az energiaköltség aránya a szennyvíztisztítás teljes üzemeltetési költségének arányában jelentős hányadot képez telepről telepre eltérően, de a becslések szerint akár a 60%-ot is elérheti. A projekt alatt létrehozandó eszköz prototípusa egyszerre állít elő jó minőségű tisztított vizet és közvetlen villamos energiát a szennyvízből. A hatékony technológia és a termelt villamos energia révén akár 50%-is működési költség megtakarítás is elérhető. Ez a technológia az ún. mikrobiális üzemanyag cella, angol neve alapján MFC (microbial fuel cell). Ebben anaerob baktérium tisztítják a vizet, és a szerves anyagok lebontása során az eszközben található elektródot használják elektron donornak, azaz feszültséget hoznak létre az eszköz két elektródja között. A projekt fő célja az MFC prototípus létrehozása és piacra vitele, a projekten belüli tevékenységek ezzel összhangban kerültek kialakításra.

A projekt tervezet időtartama 1,5 év, ebből 12 hónap a prototípus megtervezése, eszközök és anyagok beszerzése és itthoni összeszerelése, 6 hónap pedig a tesztelés és potenciális vevőkkel való interakció. A teszt eredményei és a vevői visszajelzések alapján a konstrukció és az üzleti modell további finomhangolásra és optimalizálásra kerül. 

A projekt eredményeképp létrejön egy olyan egyedülálló MFC technológia, ami modulként használva léptéknövelhető. Mivel a projekt során ipari környezetben is fogjuk vizsgálni a működését és az alapján optimalizálni, sikeres teszt esetén ipari referenciával indulva hamar piacosítható a termék. A prototípus fő komponensei:

  • szabadalommal védett elektród kialakítás, amire a kedvezményezett a prototípus előállítása érdekében felhasználási jogot szerzett a feltalálótól,
  • membrán egység,
  • elektrolit és baktérium kultúra,
  • műanyag ház és tálca amely integrálja a fenti komponenseket,
  • kiegészítő gépészet: pumpa, csövek és szelepek.

A moduláris kialakítású prototípus 500 – 10 000 mg/L bemenő KOI/BOI (szennyvíztisztásban használt indikátorok) tartományban használható, jellemzően 80% feletti eltávolítási hatásfokkal miközben az elektromos kimenő teljesítmény 10-100 W/m3 bemenő szennyvíz átlagosan egy napos tartózkodási idő mellett.

A műszaki tevékenység kiegészül a piacra lépést elősegítő feladatokkal, mint amilyen a marketing és a technológiához szervesen illeszkedő üzleti modell fejlesztése, valamint a célpiacokon a belépési feltételek és fő ügyfelek azonosítása. Az üzleti modell egyben fog fókuszálni a technológia értékesítésére, és hozzá kapcsolódó tanácsadói és mérnöki szolgáltatás struktúra kifejlesztésére is. A marketing tevékenység célja, hogy a technológiai fejlesztés műszaki és gazdasági előnyei könnyen érthető és gyorsan átadható formában elérjék a potenciális ügyfél és befektetői kört, ennek érdekében különös hangsúlyt fejezzünk ezen üzenetek kidolgozására és értékesítési csatornák azonosítására.

A projekt megvalósítási helyszíne a PANNON Pro Innovációs Kft. budapesti telephelye, amely kialakítása teljes mértékben megfelelő adottságokkal rendelkezik a projekt tevékenységeinek megvalósításához. Az iroda mérete, helyiségeinek felszereltsége és kiépített infrastruktúrája, valamint a munkakörülmények lehetőséget biztosítanak a munkatársak elhelyezésére és irodai munkájukra, valamint rendelkezésre állnak a prototípus összerakásához szükséges eszközök. Az alvállalkozókkal való egyeztetésekre és kapcsolattartás tárgyaló áll rendelkezésre, valamint az alvállalkozók által a prototípus előállításához beszállított fejlesztések biztonsággal beüzemelhetőek, tárolhatóak és a prototípussal való együttműködésük tanulmányozható. Az összeállított prototípust a telephelyen kívül, valós ipari környezetben fogjuk tesztelni.